Fler hushåll klarar sig på bara elbilar

Norge som land slår hål på de flesta myterna om elbilar. I landet är det både långa avstånd mellan orterna och dessutom har man riktiga vintrar med snö och kyla. Trots det är andelen elbilar uppe i över 80 procent av nybilsförsäljningen.

I undersökningen Elbilisten som årligen genomförs av Norska elbilsföreningen får vi nu en insyn i hur väl elbilen täcker in hushållens transportbehov. Den visar att majoriteten av hushållen med minst en elbil helt förlitar sig på elbilar.

I årets upplaga av Elbilisten svarade 60 procent av de 16 905 svarande att de endast har elbilar i hushållet. Det kan jämföras med 2017 då den andelen var 26 procent. Det slår hål på myten att elbilar bara fungerar som hushållets andrabil.

– Dagens nya elbilar har allt längre räckvidder, fyrhjulsdrift och bra bagageutrymme. Elbilar är helt enkelt bra bilar som fullt ut ersätter fossilbilar, säger Christina Bu, generalsekreterare för elbilsföreningen.

Utöver teknikutvecklingen är också satsningar på laddinfrastruktur och en långsiktig elbilspolitik en del av den positiva utvecklingen. Dessutom har utbudet av elbilar vuxit rejält. Idag finns det 106 olika elbilsmodeller att välja mellan på den norska marknaden. Som en jämförelse fanns det endast 18 olika elbilsmodeller år 2017.

– Att konsumenter omfamnar elbilar och gör sig av med fossilbilar borde inspirera politikerna. Den visar att Stortingets mål om att alla nya bilar 2025 ska vara nollutsläppsbilar är fullt möjligt att uppnå. Så länge det förs en politik som gör att konsumenterna har råd med det, säger Christina Bu.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.