Ferrari visar sin första elbil 2025: ”Tesla blev ett uppvaknande”

Pressbild: Ferraris första hybrid Ferrari SF90 Stradale.

Ferrari ska visa upp sin första elbil 2025 med lansering året efter. För Ferrari kan elbilen ge ett nytt sätt för märket att erbjuda ”en ny unik körupplevelse”. Det berättar Ferraris VD Benedetto Vigna i en djupgående intervju med AutoNews.

– Jag tvivlar inte på att våra elektriska drivlinor kommer att ge kunderna samma spänning som förbränningsmotorerna. Det viktigaste är hur man får ut de bästa känslorna från den tekniken och fångar upp det som ger något unikt för kunderna, säger Benedetto Vigna.

Spänningen i körupplevelsen med en Ferrari kommer från en kombination av faktorer: Acceleration, g-krafter, ljud, växling och bromsning. Det är inget som kommer försvinna när Ferrari lanserar en elbil.

Benedetto förklarar att det finns två typer av elbilar. Funktionella bilar som tar dig från punkt A till B utan några utsläpp. Där emblemet på huven inte spelar någon större roll.

– Sedan finns det bilar som skapar känslor. Som ger dig en unik körupplevelse. Som en Ferrari.

Benedetto har i upprepade intervjuer hyllat Elon Musk och Tesla. Tesla har skapat en förändring och leder sitt segment. Det har varit ett uppvaknande för hela bilindustrin.

– Förr gick saker långsamt. Tesla skakade om branschen och accelererade processer och beslut. De var snabbare och smidigare, förklarar Benedetto.

Vad anser Benedetto om Tesla då? Är det en elbil som skapar känslor?

– För mig är det en funktionell bil. Det är meningen att den ska gå från en punkt till en annan, avslutar Benedetto.

Patent avslöjar detaljer

Det finns en uppsjö av patent registrerade som kan visa vad Ferrari kan tänkas stoppa in i sin första elbil.

Ett av de mer nyliga är en ”återgivningsanordning” som ska fånga upp ljudet av elmotorn och förstärka det. Det går hand i hand med ett tidigare uttalande på ämnet elektrifiering där Benedetto betonat att ljudet är en ”väsentlighet som kännetecknar en Ferrari”.

Ett tidigare patent visar en fyrhjuldriven sportbil med plats för två personer med fyra motorer. En motor placerad vid varje hjul.

Det kommer ligga ett stort hantverk bakoms Ferraris elmotorer. I ett tidigare pressmeddelande har Ferrari berättat att motorerna kommer att designas, tillverkas för hand och monteras i hemstaden Maranello. Allt för att säkerställa en unik körupplevelse.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.