Elon Musk: Det är tydligt, folket på jorden har bestämt sig för elbilar

Under förra veckan besökte Elon Musk energikonferensen ONS i Stavanger. Här möttes regeringschefer och höjdare inom energisektorn för att tala om framtidens energiproduktion.

Elon Musk var en av talarna och intervjuades av Xenia Wickett under 25 minuter. Elon berättade bland annat sin syn på hur snabbt skiftet till elbilar kommer att gå men också om förutsättningarna.

– Under 2030 skulle jag säga att hälften av alla nya bilar kommer vara elbilar. Till 2035 kommer det vara 80 procent eller något sådant, eller ännu högre. Bilindustrin skiftar snabbt om till elbilar, och som du vet så lagstiftar land efter land om nollutsläppsmål. Det är tydligt, folket på jorden har bestämt sig att det här är framtiden, säger Elon Musk.

Han hyllar Norge och menar att Norge är en bild av hur framtidens gator kommer att så ut om några år i flera länder.

– Vi kommer att se en enorm förändring. Om du tittar på Norges gator ser du faktiskt en avancerad version av det. Norge har nu har några av de högsta, eller till och en majoritet av elektriska bilar, sa Elon.

Interjvun i sin helhet går att se i videon nedanför:

Finns ingen materialbrist

Elon pratar också om batteriproduktionen, och om hur snabbt skiftet till elbilar och batterilagring kan ske. Det finns ingen materialbrist utan flaskhalsen är hur vi kan förädla resurser till batterier.

– Det råder ingen materialbrist, litium, järn och kol är de vanligaste materialen på jorden och järn kombinerar järnfosfat. Vilka är de materialen vi behöver. Det hela handlar om att omvandla material till den renare formen som kan användas i batterier, säger Elon Musk.

Elon Musk håller på att arbeta på sin ”Master Plan Del 3” för Tesla som ska handla om energi och att skala upp. I intervjun fiskar Xenia efter mer detaljer, men Elon är hemlighetsfull.

– Det handlar om att skala upp produktionen, till de enorma nivåerna som vi ser hos dagens olje- och gasproduktioner. Det är på gång, och den stora frågan är hur vi kan påskynda och möjligtvis göra det ännu snabbare. Det handlar bara om när det kommer ske, fortsätter Elon.

– Det jag säger är optimistiskt och positivt. Jag försöker inte alls vara självbelåten, men det jag säger är att saker rör på sig i en bra riktning. Men så klart om vi kan få det att gå ännu snabbare så är det ännu bättre, avslutar Elon på ämnet skalbarhet.

Målet är att så snabbt som möjligt omvandla material till batterier för elbilar och energilagringslösningar. Det för att fånga in och lagra stora volymer sol- och vindenergi som kan driva vårt elektrifierade samhälle.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.