Elbilen Sono Sion klarade den viktigaste detaljen i ett första krocktest

Tyska startupbolaget Sono Motors kämpar vidare med utvecklingen av elbilen Sion. I slutet på förra året drog man igång en räddningskampanj med målet att sälja 3500 Sion på 50 dagar.

Sedan dess har Sono Motors förlängt kampanjen och Sono Motors kämpar vidare. Trots den febrila jakten på nytt kapital pågår arbetet bakom kulisserna. Nu har Sion genomgått ett första krocktest. För elbilen finns det en speciellt viktig detalj att ta hänsyn till.

Eftersom Sono Sion har en kaross täckt i solceller var det extra viktigt att säkerställa att solcellerna inte orsakade splitter. Om de splittras skulle de kunna orsaka onödiga extraskador vid en kollision.

Krocktestet demonstrerade en frontalkrock vid 50 km/h. Det visade att solpanelerna inte splittrades, och att det inte fanns någon risk för att ytterligare skador till de i bilen eller utanför. ”Allt höll ihop som förväntat”, noterar Sono Motors.

– Efter år av framgångsrika kraschsimuleringar är vi mycket stolta över att se vår solenergiteknik leverera samma tillfredsställande och högkvalitativa resultat i verkligheten. Vi vill att våra kunder ska kunna köra med bekvämligheten av att veta att soltekniken i deras Sion inte bara laddar batteriet gratis utan också följer de högsta säkerhetsstandarderna, kommenterar Markus Volmer, CTO of Sono Motors.

Sono Sion är utrustad med en rad aktiva säkerhetsfunktioner och förarassistanssystem. Bland annat:

  • Varning för kollision framåt
  • Automatisk nödbromsning
  • Filavvikelsevarning
  • Lane keep assist
  • Attention assist
  • Hjälp för trafikskyltar
  • Parkeringshjälp bak
  • Backkamera.

Vintertester i Sverige

Ytterligare hållbarhetstester, krocktester och solcells-tester är planerade. Dessutom Sono Motors att börja vintertesta Sono Sion i Sverige under det här kvartalet.

Sono Sion har utvecklats med målet att bli en praktisk och rymlig elbil i ett litet format. Det unika draget att placera solceller över hela karossen beräknas i snitt ge upp till 112 kilometer extra körsträcka varje vecka vilket ska sänka driftkostnaderna. På en laddning har Sion 305 kilometer i räckvidd. Riktpriset är satt till 25 000 euro.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.