Elbilen Cupra Tavascan ska byggas i Kina för export till Europa

Volkswagen-koncernen planerar att följa i Teslas och BMWs fotspår och tillverka elbilar i Kina för export till Europa. Anledningen är att den inhemska produktionskapaciteten inte kan möta efterfrågan i Europa.

Produktionen kommer att ske vid en av Volkswagens joint venture-fabriker i Anhui. Den första elbilen som Cupra kommer att bygga vid anläggningen är Cupra Tavascan. Den kommer att vara baserad på elbilsplattformen MEB som sitter i bland annat Volkswagens ID-serie.

– Anhui-fabriken var fabriken med rätt kapacitet och teknologi vid tidpunkten för produktionsplaneringen, skriver Volkswagen i ett uttalande.

Cupra Tavascan är planerad att lanseras i Europa runt 2024. Cupra-chefen Wayne Griffiths har lovat att den produktionsklara modellen kommer bli läcka tuff som konceptet:

– Vi har sagt till formgivna att de inte kan presentera en bil som ser ut att vara tagen ur Batman om vi inte kan förverkliga det, har Wayne sagt.

I konceptstadiet har Cupra Tavascan fyrhjulsdrift från dubbla motorer med en totaleffekt på 225 kW. Batteripaketet på 77 kWh ska ge elbilen en räckvidd på runt 450 kilometer.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.