BMW M-elbilar får en motoreffekt på en megawatt: ”Något alldeles speciellt”

BMW illustrerar sin kommande generation elbilar genom konceptserien Neue Klasse. I veckan visade BMW också upp hur framtidens suvar kommer att se ut genom Neue Klasse X. Av den anledningen har utvecklingschefen Frank Weber blivit ordentligt utfrågad.

BMW har också avslöjat att även bilar från BMW M kommer bli helt eldrivna. Nu har utvecklingschefen Frank Weber svarat på en del frågor kring just prestandamodellerna. Det har nämligen ryktats om att BMW M-elbilarna kommer få fyra motorer, en till varje hjul.

– Den framtida elektriska M3:an kommer till exempel att ha ett sådant drivkoncept. Med accelerations- och bromskraftfunktioner på varje hjul och en total effekt på nästan en megawatt blir de här bilarna något alldeles speciellt. Till och med jag blev förvånad när jag testade de första prototyperna, berättar Frank Weber i intervjun.

Han berättar vidare att M-divisionens ingenjörer oroade sig för övergången till elbilar, men ganska snabbt blev den oron som bortblåst. M-divisionen var oroade över denna övergång till e-mobilitet.

– De oroade sig för att förlora mycket av de viktiga element som definierar karaktären hos våra M-fordon. Men de har nu insett att de med mycket precisa och kraftfulla styranordningar är möjligt att höja de dynamiska egenskaperna hos våra elbilar till en ännu högre nivå än på våra förbränningsmotorer, berättar Frank.

I en tidigare intervju har Frank Weber berättat att BMW kommer att lansera en BMW M3 runt 2027 som tidigast.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.