Kultförklarade snöskotern Larven förvandlas till elskoter

Larven är en svenskdesignad snöskoter som utvecklades under 1960-talet. Den ikoniska designen har kultförklarats och Larven är numera en stark symbol för svensk skoterkultur. Nu har skotern utvecklades vidare till en eldriven sådan av två entusiaster.

Magnus Bredin och Micael Lawson träffades på ett skoterforum på nätet, och insåg att de både delade samma passion för skoterkultur och elektrifiering. Magnus hade sedan tidigare påbörjat att elektrifiera Larven som ett hobbyprojekt och Micael är grundare till konsultbolaget Recas som arbetat med stora elektrifieringsprojekt.

Tillsammans byggde de vidare på Magnus hobbyprojekt. När de började skissa på ELRV insåg de att Larven med en vikt på endast 76 kilo hade ett perfekt utrymme för ett batteri i tanken och förvaringsutrymmet. Här placerade man ett kraftfullt batteri som dessutom enkelt kunde lyftas ur, för laddning eller för att växla batteri.

– Larven är unik i sin enkla konstruktion. Att få elektrifiera drivlinan gör det hela än mer simplifierat, berättar Micael Lawson. Den enkla konstruktionen ger många produktionsfördelar som bättre pris och lägre vikt. Närmsta konkurrent klockar in på en bit över 300 kg.

Vill gå i produktion

ELRV ute på tur!

Duon har konstruerat ett fungerade koncept för att visa att idéen håller. De två planerar nu att förverkliga den eldrivna Larven och sätta den i produktion. Nästa steg i utvecklingen av ELRV är att sätta upp en projektplan för konstruktion och produktionssättning, och man söker nu efter rätt samarbetspartner för projektet. 

– Vi vill erbjuda en tyst, klimatsmart snöskoter som respekterar naturen och samtidigt levererar en unik åkupplevelse. ELRV är ett resultat av passion, innovation och har en stark koppling till svensk skoterkultur, avslutar Micael Lawson.

Larven krävde bland annat att föraren hade ett par skidorna på fötterna något som också kommer att gälla för den eldrivna modellen. Det ska ge en mer intuitiv körupplevelse som påminner om skidåkning. I videon nedanför kan du se hur det ser ut när original-Larven framförs i snön:

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.