Bill Gates åker självkörande Jaguar I-Pace med teknik från Wayve

Brittiska Wayve utvecklar teknik för självkörande bilar. Det finns många självkörande bilar som kan köra längs förbestämda rutter och kartlagda städer. Att nå bortom dagens nivåer är oerhört svårt, kräver ännu mer avancerad teknik.

Tekniken som Wayve bygger på ska ta en mer mänsklig hållning till bilkörning. När människor kör lär man sig utifrån erfarenhet. En mänsklig förare känner alltid igen en stoppskylt, även när denne ser den på en ny plats.

Wayves system använder tekniker för djupinlärning för att göra samma sak. Algoritmen lär sig genom exempel. Den tillämpar det den lär sig från många verkliga körningar och simuleringar för att tolka omgivningarna och svarar i realtid.

Bill Gates delar nu med sig av upplevelsen i att åka i en Wayve-bil. Företaget har utrustat en Jaguar I-Pace med tekniken. Turen går genom centrala London, med utmaningar som andra bilister, bussar, mopeder och cyklister som alla kör på ett mer eller mindre förutsägbart sätt.

Kolla in videon nedanför:

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.