Avatr 12 är en unik elbil som vill krama om passagerarna

En av de mer uppseendeväckande världspremiärerna i samband med bilmässan i München i förra veckan var antagligen den kinesiska elbilen Avatr 12. Precis som Polestar gjort med Polestar 4 så har man valt att slopa bakrutan.

Men det är kanske inte bara därför som Avatr 12 sticker ut. Modellen som mäter 5020 mm i längd med en hjulbas på 3020 mm är en illustration i vräkighet. Valet att premiärvisa den i just München är naturligt. Det är här som Avatr har sitt globala designcenter.

Med den nya elbilen vill Avatr förmedla en känsla av futuristiskt elegans, det genom rena och mjuka linjer med utmanande detaljer. Under ytan gömmer sig funktioner som också tar ett ansvar gentemot passagerarna i bilen.

Omfamnande interiör

Interiören är mjuk med en instrumentpanel som är tydligt böjd mot passagerna. Avatr kallar det för en vingformad formation som ger en omslutande känsla och en välkomnande famn till de som sitter i bilen.

De två främre sittplatserna har vad Avatr kallar för nollgravitationssäten. Genom en enda knapptryckning ställer stolarna synkroniserat om sig för att omfamna och ge föraren och passageraren största möjliga komfort.

Varje dörrsida har ett dolt förvaringsfack som öppnas genom en lucka i överkanten. Här kan passagerna dolt förvara sina ägodelar som i ett led att värna om den personliga integriteten. I mittkonsolen finns en mobil laddplats, som sjunker ner två centimeter när en mobiltelefon läggs på plattan, vilket håller telefonen på plats.

Centralt i kupén sitter en pekskärm på 35,4 tum från Panasonic. Två digitala HD-upplösta skärmar ersätter de traditionella sidospeglarna. Kameralinsen är särskilt behandlade för att inte störas av solljus och är också uppvärmda för att hålla borta frosten. De har dessutom ett särskilt nattseende-läge som ska ge betydligt bättre sikt i mörkret.

Avatr 12 får ett batteri på 95 kWh utvecklat av CATL. Räckvidden blir runt 500 kilometer, enligt europeisk mätstandard. Som bakhjulsdriven får den en motor på 230 kW (313 hk) och med fyrhjulsdrift en total motoreffekt på 425 kW (578 hk).

Leveranserna av Avatr 12 kommer att starta på hemmamarknaden Kina mot slutet av det här året. En etablering i Europa kommer att dröja ytterligare två år.

Detta är märkets andra modell. Förra året lanserade Avatr suven 11.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.