Tyska techbolaget ZF har utvecklat en elmotor som inte använder sig av några permanentmagneter. Istället sitter en induktiv strömöverföringsenhet inuti rotorn. Det medför flera fördelar. Bland annat blir motorn betydligt mindre men behåller ändå en hög maximal effekt- och vridmomentsdensit.
Den vanligaste motorn i elbilar idag är så kallade permanentmagnetsynkrona motorer (PSM). Eftersom de använder sig av magneter är de också beroende av så kallade sällsynta jordartsmetaller. Motorn med I2SM-tekniken som ZF är helt fri från dessa.
– Med denna magnetfria elmotor utan sällsynta jordartsmetaller har vi ytterligare en innovation med vilken vi konsekvent förbättrar vår portfölj av elektriska drivenheter för att skapa ännu mer hållbar, effektiv och resursbesparande mobilitet, kommenterar Holger Klein, VD för ZF.
Det finns elmotorer utan permanentmagneter idag. Så kallade separat externt exciterade synkronmotorer (SESM) och använder sig istället av kopparlindningar som skapar magnetfältet. Men de ska inte vara lika effektiva som ZF nya motor.
Jämfört med vanliga SESM-motorer kan den induktiva mataren som ZF utvecklat minska förlusterna i energiöverföringen in i rotorn med 15 procent. Dessutom kan CO2-avtrycket i produktionen, som i synnerhet uppstår med PSM-elmotorer på grund av magneter och de sällsynta jordartsmetallerna minskas med upp till 50 procent.
ZF planerar att utveckla I2SM-tekniken till en produktionsklar produkt och erbjuda den till sina kunder som inkluderar tillverkare av både personbilar och kommersiella fordon. Motorn kommer ha stöd för både 400-voltsarkitektur och 800-voltsarkitektur.
Kommentera