Audi A8 kommer bli märkets mest kraftfulla elbil hittills

Audi Grandsphere Concept. Pressbild: Audi.

Försäljningen av en helt eldriven Audi A8 kommer starta nästa år, och det kommer bli märkets mest kraftfulla elbil hittills. Den kommer utmana andra tyska rivaler som Mercedes EQS och BMW i7.

Audi har än så länge varit väldigt hemlighetsfulla kring modellen. Men klart är i alla fall att den ska bygga på PPE-plattformen som bland annat ligger till grund för kommande Audi Q6 e-tron som har premiär i år.

Audi har inte delat med sig om några detaljer om prestanda eller andra specifikationer. Men PPE-plattformen är utvecklad tillsammans med Porsche och de har varit desto mer pratsamma kring vad PPE kan leverera.

Audi Grandsphere kan ge en föraning om Audi A8 e-tron.

Det gör att vi därför vet att Audi A8 kommer vara baserad på ett 800-volts-elsystem med kraftfulla motorer, ett helt nytt batteri och höga snabbladdningseffekter.

PPE-plattformen ska kunna leverera upp till 450 kW (603 hk) i motoreffekt. Batteriet kommer vara på 100 kWh och kan snabbladdas med effekter på upp till 270 kW vid 800 volt. Plattformen ska också kunna ”dela batteriet” i två 400-voltsdelar, för att även maximera laddningen vid snabbladdare med lägre spänning.

Tidigare har Audis designchef Marc Lichte bekräftat att konceptet Audi Grandpshere kommer att ge en tydlig bild av hur framtidens A8 kan se ut. Han har beskrivit konceptet som en ”väldigt konkret teaser”, skriver Motor1.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.