Analytikerna: Teslas prissänkningar flyttar makten till bilköparna

I förra veckan genomförde Tesla en stor prissänkning på Tesla Model Y och Model 3. I vissa fall upp till 20 procent. Flera analytiker spår nu att det kan leda till priskrig, något som Svergies Radio rapporterar om.

– Vi skulle mycket väl kunna se ett priskrig, och det finns bara en vinnare och det är konsumenten, säger elbilsanalytiker Matthias Schmidt till SR.

Hampus Engellau, som är fordonsanalytiker på Handelsbanken tror också på en förändrad prisbild med lägre priser och fler rabatter framöver. Det berättar han i en intervju med Dagens Industri. Om Teslas position kommenterar han:

– Det är flera faktorer som spelar in. Företagsspecifikt har man fått upp produktionstakten, bättre komponentförsörjning och mer lokal produktion vilket har gjort att man har ett bättre kostnadsläge, säger Hampus Engellau.

Nu kommer bilköparens marknad

Hampus lyfter fram att biltillverkarna generellt har suttit i en väldigt bra position det senaste ett och ett halvt åren. De har inte kunnat möta efterfrågan och det har lett till höjda priser och uteblivna rabatter. Den situationen är dock på väg att vända.

– Det Tesla gör nu är lite mer proaktivt, man gör korrigeringen redan nu för man ser att man kommer få ut mer volym på grund av mindre störningar och jag tror att dom andra biltillverkarna kommer uppleva ett tuffare andra halvår med mer rabatter, förklarar Hampus.

För Teslas del handlar det dessutom om ökad konkurrens på elbilar, menar Hampus. Som ett exempel framhäver han nya modeller från de tyska biltillverkarna som blivit konkurrenskraftiga.

– Det ser Tesla troligen också, tillägger Hampus.

Konsumentföreningen Elbil Sverige välkomnar också Teslas prissänkningar:

– Man jagar konkurenterna på ett annat sätt än man gjort tidigare, och förmodligen så blir det så att det säljs fler elbilar och det är bra, säger Göran Fredriksson, kommunikationsansvarig i föreningen till Sveriges Radio.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.