Allt om Elbils favoriter: Tre vassa elbilar att räkna med 2024

Det finns många nya elbilar att se fram emot under 2024 och under året har jag haft möjlighet att provköra flera av dem. Det är tydligt att några av modellerna gjort ett större intryck än andra.

De möter upp en helt ny efterfrågan och tar elbilen som helhet till nästa nivå. Dessutom kommer de ha en avgörande, viktig och tydlig roll för elektrifieringen som helhet framåt.

Här kommer utan inbördes ordning tre vassa elbilar att räkna med 2024.

Volvo EX30 – årets minsting

Årets minsting är Volvo EX30. En kompakt elbil på 4,2 meter som trots sitt lilla format är allt annat än blygsam. I sitt prestandautförande får du en bil med 310 kW (428 hk) i motoreffekt som gör 0 till 100 på 3,6 sekunder, men även den blygsamma basmodellen med sina 200 kW (272 hk) är pigg och klarar 0-100 km/h på 5,7 sekunder.

Modellen som jag spår blir den stora succén är troligtvis mellanvarianten EX30 Single Motor Extended Range med en räckvidd på upp till 480 kilometer och en motor på 200 kW (272 hk).

Med elbilar är det möjligt att leverera mycket från lite. För Volvo handlar det om att öka lönsamheten och det gör man genom att tänka om och tänka helt nytt på många plan. Volvo har tagit ett modigt kliv från konventioner, man har tänkt om med nya material och lösningar.

Det har skapat en elbil som är rolig att köra, och förkroppsligar det som den elektriska drivlinan kan erbjuda. Allt samlat i en vågad och kaxig paketering som många kommer uppskatta.

Volkswagen ID.7 – årets stjärna

Volkswagen ID.7 är något helt nytt på elbilsfronten från Volkswagen. Det är med den här modellen som Volkswagen på allvar har tagit ett kliv till att bli elbilstillverkare på riktigt. Volkswagen tog ett par första steg med ID.3 och ID.4 och lyckades storartat.

Men med ID.7 tar Volkswagen det här till en helt ny nivå. Genom den elektriska drivlinan har man skapat en körkänsla som är avslappnade och trygg med en fantastisk åkkomfort. Lagom mycket motoreffekt tyder på att Volkswagen moget siktar in sig på att bli en självsäker biltillverkare som inte måste överdriva.

På utsidan ser ID.7 ganska neutral ut. Den finns där, tar plats med sin längd på nästa hela fem meter. Formatet vittnar om en bilmodell som prioriterar god aerodynamik och effektivitet. Ett kliv bort från pösiga suvar till en slank långfärdsfarkost.

Styrkan hos ID.7 är just komforten och den mysigt ombonade och välarbetade interiör som gör den till en fröjd att färdas i på långresor. Trots sedanutförandet är den också rymlig och praktiskt för familjer. Det är imponerande!

Tesla Model 3 – årets återhämtning

Ett märke som ligger långt fram när det kommer till elbilsplattformar är Tesla där de framgångsrikt förenklat helhetsupplevelsen kring att äga och köra en elbil. Kunderna kan njuta av effektiva elbilar med en helt sömlös laddinfrastruktur.

Samtidigt har märkets billigaste bil Model 3 kritiserats för att sakna komfort, med höga bullernivåer och en intetsägande interiör.

Men lagom till det nya året har Tesla börjat leverera en uppdaterad Tesla Model 3. Uppdateringen är ett jättelyft för modellen och sätter stopp för många av de argument som använts till att inte köpa en Model 3.

Med en ny ombonad interiör, en betydligt förbättrad åkkomfort och framför allt en tystare kupémiljö är Model 3 en modell att inte underskatta. Mellansegmentet har fått en jätteutmanare – i form av en supereffektiv elbil, med ledande teknik och numera också en hög kvalitetskänsla.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.