Tesla får nu adaptiva helljus

Snart får äldre Tesla-bilar adaptiva helljus genom en mjukvaruupdatering. Sedan några år tillbaka har Tesla utrustat flera av sina modeller med hårdvara som har stöd för tekniken. Det genom så kallad LED matrix-strålkastare. Funktionen har däremot aldrig varit aktiverad.

I den kommande mjukvaruppdateringen med versionsnummer 2024.8.3 kommer nu funktionen. Uppdateringen är begränsad till Tesla-bilar i Europa och väntas rulla ut under de kommande veckorna. Modeller som Tesla utrustat med matrixstrålkastare är förra generationen Model 3 samt nuvarande Model Y. Dessutom vissa versioner av Model S och Model X.

Till skillnad från traditionella helljus som måste stängas av helt och hållet vid mötande trafik innebär adaptiva helljus att endast sektioner där den mötande trafiken befinner sig släcks ner. Helljusen kan fortfarande vara igång för att lysa upp allt runt den mötande trafiken.

Nya uppdaterade Tesla Model 3 (2024) ska nyligen ha fått uppdateringen, i videon nedanför kan du se hur den fungerar:

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.