8 av 10 bilköpare kommer välja elbil i Norge 2022

Christina Bu, generalsekreterare i Norska elbilsföreningen. Foto: Norsk elbilsforening/Erik M Sundt

Andelen elbilar i nybilsförsäljningen i Norge ökar snabbt. 2020 var 54 procent av alla nya bilar en elbil. 2021 nådde den siffran upp till 65 procent. En siffran som helt matchade Norska elbilsförenings prognos för året.

Föreningen sätter nu sin prognos för 2022. Man spår då att försäljningen kommer att gå över 80 procent. Det är rekordhöga nivåer och fortsätta hålla Norge i global ledning.

– Elbilar är snart för alla. Att det finns så mycket att välja på bland familjebilarna är en avgörande anledning till den rejäla ökningen, säger Christina Bu, generalsekreterare i Norska elbilsföreningen.

Norge har som mål att alla nya bilar som säljs från 2025 ska vara helt utsläppsfria. För att nå dit erbjuder landet flera incitament för att uppmuntra till att välja elbil. Elbilar har länge vara befriade från moms i landet, och nyligen beslutade man att de kommer att vara det även nästa år. Dessutom ska det bli dyrare att köpa en bil med förbränningsmotor.

– Därför blir 2022 ett starkt elbilsår, avslutar Christina Bu som även påpekar att chipbristen fortfarande skapar en osäkerhet kring leveranstider på bilar.

Statistik

Statistiken avser försäljningen från 1 januari till 19 december 2021.

  • Totalt andel elbilar: 65 prosent
  • Andel elbilar, privatköp: 83,2 prosent
  • Andel elbilar, företag: 43 prosent

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.