2024 kommer elbilen Lancia Ypsilon – men Sverige snuvas på tidig lansering

Nästa år lanserar Lancia sin första elbil Lancia Ypsilon. Löftet är en ”typisk europeisk bil” på fyra meter. Den kommer sedan följas av en sportigare prestandaversion som blir lite bredare, lite lägre och får kraftfullare motorer.

Inför lanseringen nästa år börjar nu Lancia titta på bredda sig utanför den italienska marknaden. En av de primära marknaderna som man tidigt kommer att fokusera på är Frankrike. Här planerar man att öppna 20 återförsäljare under nästa år. Men fler marknader kommer följa.

I de första planerna nämner Lancia för tillfället inte Sverige. Andra tidiga marknader som Lancia däremot sneglar på är Belgien, Tyskland och Spanien. Kriterierna för expansionsplanerna är marknaden där små bilar i premiumsegmentet säljer bra, och att den finns en ”passion för bilmärken från Italien”.

Målsättningen är att totalt etablera ett 70-tal återförsäljare i Europa under det första året.

Lancias planer.

Efter Ypsilon kommer Lancia att lansera en kompakt crossover som får namnet Gamma. Efter det följer en kompakt halvkombi vid namn Delta under 2028. Med de tre modellerna vill man täcka in hälften av marknaden, har Lancia skrivit vid ett tidigare tillfälle.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.