Xpeng G9 godkänd som självkörande elbil helt utan extra hårdvara

Xpeng G9 blir den första serieproducerade bilen som blir godkänd för självkörning i Kina – helt utan någon extra hårdvara. Tidigare har landet godkänd självkörande tester med bilar utrustade med extra sensorer, radarutrustning och datorer.

I Xpeng G9 finns all nödvändig hårdvara i den produktionsklara bilen. Xpeng ser prestationen som en stor milstolpe i utvecklingen av framtidens robottaxis.

Xpeng får nu påbörja autonoma körester med Xpeng G9 på utvalda vägar i Guangzhou, Kina.

– Att säkra det autonoma vägprovstillståndet för ett kommersiellt fordon är ett högt betyg för våra R&D- och mjukvaruutvecklare inom autonom körning. Vår strategi att använda massproducerade kommersiella fordon för att utforska mobilitetslösningar ger en betydande kostnadseffektivitet. Det tar oss ytterligare ett steg närmare kommersialiseringen av robottaxis i framtiden, kommenterar Xinzhou Wu, chef för Autonomous Driving Center på Xpeng.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.