VW introducerar nya elbilsplattformen MEB+ med längre räckvidd och snabbare laddning

Volkswagen-koncernen har byggt fler än 670 000 elbilar baserade på MEB-plattformen fördelat över ett dussintal modeller sedan introduktionen 2019. Av dessa är 500 000 elbilar från Volkswagens ID-familj. 

Nu bygger bilkoncernen vidare på plattformen för att lansera nästa generationens elbilar. Med det introducerar Volkswagen plattformen MEB+. Idag erbjuder den modulära MEB-plattformen batteristorlekar på mellan 58 kWh och 77 kWh. Tillräckligt för en räckvidd på mellan 400 och 550 kilometer. 

Med MEB+ kommer Volkswagen att kunna förbättra både laddnings- och lagringstekniken och den digitala infrastrukturen. I den vidareutvecklade plattformen kommer Volkswagen använda sina egenproducerade battericeller som bland annat ska produceras i Salzgitter.

De nya battericellerna i MEB+ kommer kunna göra det möjligt att erbjuda modeller med upp till 700 kilometer i räckvidd. Något som Volkswagen lovar i kommande el-kombin Volkswagen ID. Space Vizzion

MEB+ kommer också tillåta snabbare laddning med hastigheter från 175 till 200 kW. Idag ligger MEB-plattformens flesta modeller på omkring 100 till 150 kW – där ID. Buzz sticker ut som ett undantag med den högsta effekten på 170 kW. 

Volkswagen kommer utöka sitt modellutbud rejält under de kommande åren. Tio nya Volkswagen-modeller ska lanseras fram till 2026. Det inkluderar också en instegsmodell med ett riktpris på omkring 25 000 euro. 

Det finns också planer på nya elbilar inom prestanda- och premiumsegmenten. Något som blir möjligt med MEB+. MEB+ blir också ett teknologiskt framsprång och kommer möjliggöra nya autonoma körfunktioner. 

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.