VinFasts nya elbil för den breda massan – VF 3 ska bli en folk-elbil

VinFast är en vietnamesisk biltillverkare som sedan förra året bara tillverkar elbilar. Bilmärket håller också på att etablera sig globalt – med fokus på Europa och USA. Men än så länge har tillverkaren bara börjat leverera i USA och då i form av större SUV:ar.

Nu visar VinFast upp sin nästa bilmodell och det i form av en mer kompakt elbil som fått namnet VF 3. Bilen mäter endast 3113 mm på längden, har två dörrar och en stor baklucka. Trots det nätta formatet har den sittplatser för fem personer.

Målet är att VF 3 ska bli en elbil för den breda massan genom en överkomplig prislapp. Den har en hög och robust kaross, med god markfrigång och 16-tumshjul vilket dessutom gör den särdeles praktiskt på landsbygden.

VinFast beskriver bilen som ”ett djärvt geometriska block med starka linjer som löper konsekvent från framsidan till baksidan”. VinFast går inte in på några detaljer men säger att den ska ha en elmotor och ett batteri som erbjuder en imponerande räckvidd och uppfyller de krav som de flesta har i sitt dagliga resande.

Lanseringen i Vietnam är planerad till efter sommaren. När den kan kommer till andra marknader framgår inte. VinFast säger dock att även VF 3 på sikt kan ingå i VinFasts globala ambitioner.

Tillverkaren hoppas att VF 3 ska bli en riktig folk-elbil i landet, och ska göra elbilar överkomliga för de som bara annars kan drömma om bilar. Med den billiga elbilen vill man förbättra levnadsstandarden hos folket och VinFast tror dessutom att den kommer fungera som en kraftfull katalysator för den bredda tillämpningen av elbilar i landet.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.