Året är 1992 och Trafikmagasinet kör Volvos banbrytande elbil

Volvo ECC. Pressbild: Volvo Cars.

På bilsalongen i Paris 1992 visade Volvo upp elbilskonceptet Volvo ECC. En lyxig bil som Volvo beskrev som framtidens bil, och framtidens Volvo. Trafikmagasinet fick samma år möjlighet att köra den enda prototypen som Volvo tog fram.

Carl-Ingemar Perstad som var programledare för Trafikmagasinet har glädjande nog grävt fram klippet ur arkivet och vi får en titt på dåtidens innovation. Bakom ratten satt den tidigare kollegan Christer Glenning som beskriver färden som ”nästan ljudlös med bara en väsning från elmotorn”. Batteriet består av 20 stycken sexvoltsbatterier av nickel-kadmium och ger en räckvidd på runt 9 mils körning.

– Toppfarten är ungefär 150 km/h och på eldrift accelererar bilen från 0 till 100 km/h på 23 sekunder och det är mycket bra för en elbil, sa Christer Glenning. Klippet går att se nedanför:

För att ladda elbilen fanns det en dieseldriven turbinmotor som genom en generator toppade upp batterierna. Samma motor kunde också användas för att köra bilen i ett hybridläge.

Någon framtid av Volvo ECC blev det inte, förutom att designen letade sig in i det som senare blev Volvo S80.

Inte första elbilen från Volvo

Elbil Concept står idag på Volvos museum i Torslanda.

Volvo ECC var inte Volvos första tankar på elbilar. Redan på 1970-talet började Volvo titta på tekniken och 1976 byggde Volvo två elbilar i samarbete med Televerket. Elbilarna skulle användes för att köra kortare sträckor för att leverera post och hjälpa Televerkets personal.

Ombord fanns 12 stycken sexvoltsbatteriet som gav en räckvidd på runt 50 kilometer eller två timmars körning. Men intresset för elbilar var under den tiden svalt:

– Elbilar uppfattades som långsamma, tunga och omständliga att ladda och togs aldrig på allvar i skenet av bilar med förbränningsmotor som utvecklades till att bli mer effektiva och mindre skadliga för miljön, berättar Hans Hedberg, Heritage Manager på Volvo Cars i Volvo-tidningen Edit.

Redan under 1980- och 90-talet fanns det tydliga röster om att elbilar ändå hade många fördelar. De var miljövänligare, tystare, billigare i underhåll och hade längre livslängd. Den svåra nöten att knäcka var batteriet.

Volvo 850 med hybriddrift. Pressbild: Volvo Cars.

Först 1995 hade Volvo i någon mening tagit fram grunden till den moderna elektriska drivlinan, även om den inte var helelektriskt. Då presenterade Volvo prototypen HEV 98 som fungerade som dagens laddhybrider och togs fram för att möta ett nytt amerikanskt lagkrav, som senare aldrig blev av. Modellen lades då ner.

Volvo C30 Electric. Pressbild: Volvo Cars.

Först 2011 kom en ny elbil som faktiskt sattes i produktion. Det var Volvo C30 Electric som togs fram som en tjänstebil för företag och myndigheter. Elbilen kunde laddas full på sju timmar via ett vägguttag, hade ett batteri på 20 kWh och en räckvidd på omkring 15 mil.

Flera av de ursprungliga Volvo EX30 Electric rullar fortfarande runt som personalbilar i Göteborg.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.