Trafikverket: Sverige behöver fler elbilar efter slopandet av reduktionsplikten

Foto: Alexander Grishin/Pixabay

Försäljningen av elbilar väntas i år sjunka för första gången enligt branschorganisationen Mobility Sweden. Det är något som oroar Trafikverket som menar att det kommer hindra Sverige från att nå sina klimatmål.

Anledningen till att elbilsförsäljningen minskar beror främst på att privatkunderna har backat. Det till följd av försämrad ekonomi och högre räntor som gjort privatleasing mycket dyrare. Dessutom spelar den slopade elbilsbonusen också in.

Sverige ska minska sina trafikutsläpp med 70 procent till 2030. Elektrifieringen och andelen förnybara bränslen är det som skulle se till att Sverige kunde nå målet. Istället anser Trafikverket att regeringen har slopat samtliga medel för att peka Sverige i rätt riktning. Alternativet är annars att minska mängden trafik på vägarna, men det bedömer Trafikverket som osannolikt.

– Om vi inte elektrifierar och blandar i förnybara drivmedel har vi ingen chans att nå våra klimatmål. Det är helt orealistiskt att mängden trafik skulle minska för att kompensera för de andra två sektorerna, säger måldirektör Sven Hunhammar till SVT.

– Elektrifieringen är väldigt viktig, särskilt när försäljningen av biodrivmedel kommer att minska på grund av reduktionsplikten, avslutar Sven Hunhammar.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.