Sportiga coupésuven Xpeng G6 – kan utmana Tesla Model Y

Kinesiska elbilstillverkaren Xpeng har i dagarna visat upp nya elbilen Xpeng G6. En modell som placerar sig under det Sverigeaktuella flaggskeppet Xpeng G9 storleksmässigt.

Modellen har än så länge bara lanserats i Kina, där den positionerar sig som en utmanare till Tesla Model Y – med en prislapp som är 50 000 kronor lägre.

Xpeng G6 är baserad på en 800-voltsarkitektur och är dessutom marknadens första sådana med ett kiselbaserat batteri. Snabbladdning ska kunna ge upp till 300 kilometer i räckvidd på bara 10 minuter vid Xpengs egna ultrasnabba laddare.

Modellen kommer i tre olika utföranden, som antingen fokuserar på räckvidd eller prestanda. Räckviddskungen blir bakhjulsdrivna Long Range-varianten med en räckvidd på upp till 755 kilometer (CLTC). För den som söker mer prestanda finns en fyrhjulsdriven variant, som levererar upp till 358 kW i effekt, och ska klara 0 till 100 km/h på 3,9 sekunder.

Hjulbasen på 2890 mm ska ge en rymlig interiör, med gott om utrymme både bak och fram. Interiören är avskalad, med en central pekskärm för att styra de flesta funktionerna. Det coupéliknande bagaget lastar 571 liter.

Lanseringen är i Kina är planerad till sommaren. Om den kommer till Europa återstår att se. Full fokus på den svenska lanseringen av Xpeng ligger nu på sedanan P7 och suven G9.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.