Skoda Epiq är en elbil som ska kosta 25 000 euro

Skoda har idag visat upp ett koncept på en ny mindre elbil, motsvarande en Volkswagen ID. 2all. Den nya elbilen som får namnet Skoda Epiq är 4,1 meter lång och placerar sig i ett segment av mindre suvar.

Modellen bygger på den koncerngemensamma plattformen MEB Entry och ska leverera upp till 400 kilometer i räckvidd. Den färdiga bilen kommer att täckas av i början av 2025, och när försäljningen drar igång samma år är målet ett riktpris kring 25 000 euro.

Epiq är den första modellen från Skoda som följer märkets nya designkoncept Modern Solid. Skoda beskriver formspråket som en kombination av en robust funktionalitet med en autentisk och tidlös design med hållbara material.

– Skoda Epiq kommer att erbjuda mycket bil till ett attraktivt pris, en rymlig interiör i en kompakt storlek. Våra kunder vill ha valmöjlighet, vilket är anledningen till att vi expanderar vår portfölj av eldrivna modeller, speciellt i detta segment. Jag hoppas att dessa första designfoton visar hur Epiq kommer att skina med sin moderna design, sin räckvidd och sin användarvänliga teknologi – där prisvärdhet står i centrum, säger Klaus Zellmer, VD på Škoda Auto.

I det nya designspråket ser vi bland annat en omtolkning av Skodas grill som nu ska ge ett modernare intryck och framhäva bilens ”axlar”. Strålkastare har fått ett mer kubistiskt inslag och bygger på LED-Matrix-funktionalitet.

Ett sluttande tak som övergår i en takspoiler och fälgar anpassade för minskat luftmotstånd bidrar till att minska förbrukningen.

Interiört strävar Skoda efter en enkel och stilren design, men framhäver ändå att man bevarar viktiga reglage och knappar. Det för att bilen ska bli säkrare att framföra. Enligt tänket ”mobile first” har man också tittat på att förbättra den digitala upplevelsen genom att integrera systemet mer djupgående med förarens smarta enheter.

Bilen ska också inehålla gott om utrymme och bra förvaringslösningar. Det är helt enkelt fokus på det praktiska. Bilen får ett bagage på 450 liter.

Skoda Epiq kommer också att ha stöd för dubbelriktad laddning. Och på tal om laddning, så avslöjar Skoda inte något om laddningseffekt, men syskonmodellen ID. 2all ska kunna ladda från 10 till 80 procent på under 20 minuter.

Namnet Epiq kommer från grekiska ordet ”epos” som står för ”ord” eller ”vers” men även för ”dikt”. Första bokstaven E står som en symbol för ”electric” och ändelsen Q symboliserar tillhörigheten till Skodas utbud av SUV:ar.

Epiq kommer att produceras i Pamplona, Spanien och är en del av ett större samarbete mellan flera av Volkswagenkoncernens varumärken; Skoda, Volkswagen och Cupra. Pamplona kommer bli ett centrum för produktionen av koncernens instegsmodeller.

Visar snart ytterligare en elbil

Snart visar Skoda också en ytterligare elbil i form av en kompakt SUV som ska komplettera den större Skoda Enyaq. Det är Skoda Elroq som visas upp under andra halvan av detta året och lanseras i början på 2025.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.