Skoda Enyaq får längre räckvidd, snabbare laddning och batteriförvärmning

Längre räckvidd, mer prestanda och kortare laddningstider. Det är vad Skoda kommer att erbjuda med Skoda Enyaq och modellåret 2024. Tillverkningen av den nya uppdaterade modellen ska starta i början av nobember.

– Enyaq-modellerna kommer att få en rad mindre visuella förändringar för att bättre motsvara varumärkets nya visuella identitet, inklusive de nya logotyperna och bokstäverna, medan iV-varumärket kommer att försvinna, säger Jaromir Mendl från Enyaq produktmarknadsföring.

Visuella uppdateringar i all ära. Det viktigaste är kanske det som gömmer sig under ytan. Nya Skoda Enyaq inkluderar flera tekniska förbättringar i både elmotorn och batteriet. Istället för Skoda Enyaq 80 och Enyaq 80x kommer Skoda introducera Enyaq 85 och Enyaq 85x.

De nya 85-modellerna får en ny förbättrad elmotor, precis som koncernsyskonet Volkswagen ID.4 fått inför 2024. Enyaq 85 får upp till 565 kilometer i räckvidd på en laddning och kan snabbladdas med upp till 175 kW vilket ger 10 till 80 procent på 28 minuter. Samma förbättring får coupé-versionen, men en något längre räckvidd på 576 kilometer.

Den nya bakmotorn har en effekt på 210 kW istället för 150 kW, jämfört med 150 kW i motsvarande version. Sprinten 0 till 100 km/h kortas ner med två sekunder till 6,7 sekunder.

Den fyrhjulsdrivna versionen av Enyaq 85x har också en ny totaleffekt på 210 kW, en ökning med 15 kW. De nya versionerna når 100 km/h på 6,6 sekunder. Räckvidden på en laddning för Enyaq 85x blir 538 kilometer och Coupé-versionen når 548 kilometer. Även denna har fått snabbare laddning.

Skoda har inte heller glömt bort prestandamodellen Enyaq RS. Denna har blivit betydligt vassare. Enyaq RS får nu en motoreffekt på 250 kW och klarar noll till 100 km/h på 5,5 sekunder. Räckvidden är 541 kilometer för Enyaq RS och 547 kilometer för Coupé-modellen.

Bättre på annat sätt också

Det är inte bara prestandan som har blivit snäppet vassare i nya Enyaq. Skoda har också introducerar en hel förbättringar på annat håll. Bland annat batteriförvärmning för snabbare laddning.

– En viktig nyhet för 2024 års modell av Enyaq 85 och alla högre modeller är möjligheten att förvärma batteriet. Den kan aktiveras automatiskt när användaren närmare sig en snabbladdare som en del av navigationsrutten, eller så kan den aktiveras manuellt i bilens infotainmentsystem, berättar Jaromír Mendl.

Mer intuitivt gränsitt.

Skoda har också arrangerat om knapparna och kontrollreglagen på mittkonsolen och introducerar också en automatisk låsfunktion som låser bilen när föraren går ifrån den. Mjukvarumässigt introducerar Skoda version 4.0, som utöver förvärmning också inkluderar ett nytt förbättrat och mer intuitivt gränssnitt till infotainmentskärmen.

Tipstack Johan B.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.