Premiär: Nya eldrivna Volvo EM90 plockar en tanke från Volvo Duett

Volvo Cars har nu visat upp sin helt nya premium-MPV Volvo EM90. Den ska svara upp till efterfrågan av ett helt nytt segment som under de senaste åren vuxit i popularitet i främst Asien. Det är också därför den först kommer att lanseras i Kina.

Under presentationen drog Jim Rowan paralleller till 1950-talet och lanseringen av Volvo Duett 1953. Segmentet MPV är nytt för Volvo men redan då under Duett-tiden fanns tankarna om rymliga och mångsidiga bilar. Precis det som Volvo också strävar att uppnå med Volvo EM90.

Precis som Volvo Duett som står för ”två bilar i en” ska Volvo EM90 kunna tjäna ett dubbelt syfte. För familjen är det en mångsidig och rymlig bil som är perfekt att ta ut på familjens utflykter. Samtidigt passar den också som en affärstransport med möjligheter till bekväma möten och affärssamtal.

– Med EM90 tar vi Volvo Cars arv och ledarskap inom säkerhet in i det spännande nya segmentet för eldrivna MPV:er. Det gör det möjligt för oss att utnyttja ny efterfrågan på marknaden som vi inte har utforskat tidigare och breddar varumärkets attraktionskraft för fler människor, säger Jim Rowan, vd för Volvo Personvagnar. 

Volvo EM90 kommer att erbjuda upp till 738 kilometer i räckvidd (enligt CLTC-körcykeln) från ett batteri på 116 kWh. Att ladda batteriet från 10 till 80 procent ska vara möjligt på 28 minuter. Den får en motor på 200 kW (268 hk) vilket ska ta bilen från 0 till 100 km/h på 8,3 sekunder.

Volvo EM90 kommer alltså först till Kina där man nu också öppnat upp för förbeställningar. Priserna i Kina startar på 818 000 RMB (1,23 miljoner kronor).

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.