Premiär: BYD Dolphin lanseras i Europa – men billigaste basmodellen dröjer

BYD Dolphin.

Nu har BYD officiellt lanserat sin nästa elbil på den europeiska marknaden. Det i form av den kompakta modellen BYD Dolphin. Försäljningen ska starta i sommar med de första leveranserna under kvartal fyra i år.

Målet med Dolphin är ett erbjuda en prisvärd och ändå väl utrustad bilmodell. Initialt kommer den med ett batteripaket på 60 kWh i form av BYDs nya tunna LFP-bladbatteri. Batteriet är fritt från kobolt och bygger istället på litium-järnfosfat.

– BYD är övertygade om att högteknologisk elektrisk mobilitet ska vara tillgänglig för alla. Därför säkerställde vi att BYD Dolphin inte bara är intelligent och tekniskt avancerad, utan också till ett attraktivt pris, säger Michael Shu, General Manager och Managing Director för BYD Europe.

Lanseringsversionen

BYD Dolphin kommer i fyra olika utföranden, men först ut är toppvarianterna Comfort och Design som får det större batteriet på 60 kWh. De har en motor på 150 kW (204 hk) med en räckvidd på 427 kilometer. Toppfarten är 160 km/h och 0 till 100 km/h klarar den på 7 sekunder.

Snabbladdning kommer vara möjlig med upp till 88 kW, vilket ska ladda batteriet från 30 till 80 procent på 29 minuter. AC-laddning är möjlig med upp till 11 kW.

Ännu finns inga svenska priser klara, men det europeiska riktpriset är satt till 35 690 euro för Comfort och 37 690 euro för Design. Den sistnämnda får bland annat ett panoramatak, tonade rutor, V2L och trådlös mobilladdare som tillskott.

Billigare variant på ingång

I början av 2024 kommer BYD också erbjuda två ytterligare varianter (Active och Boost) som får ett mindre batteri på 44,9 kWh. Dolphin Active får en motor på 70 kW (95 hk) och en räckvidd på 340 kilometer. Snabbladdning kommer vara möjlig med upp till 60 kW, och AC-laddning på 7 kW.

Boost-varianten ger en något starkare motor på 130 kW (176 hk), får en större pekskärm och andra stöddämpare bak än Active. Den får en räckvidd på 310 kilometer. De europeiska riktpriserna för de två lågprisvarianterna startar på 29 990 respektive 30 690 euro.

Liten elbil

Dolphin får sportstolar med nackstöd av veganskt läder, de är elektroniskt ställbara och har stolsvärme. Stolarnas axel- och ryggstöd har speciellt utformade med sidovingar med löftet om en bekväm åktur.

Ombord finns det plats för fem personer och benutrymmet ska även vara bra bak, trots bilens kompakta format. Den mäter 4290 mm på längden, 1770 mm i bredd, 1570 mm på höjden och har en hjulbas på 2700 mm som maximerar utrymmet i kupén.

Bagaget lastar 345 liter. Baksätet kan fällas enligt 60-40-principen vilket ger en lastvolym på 1310 liter.

Interiört är formerna mjuka, och släta och ska förmedla en känsla av att passagerarna är insvepta av vågor. Instrumentbrädan är enkel med ett begränsat antal knappar koncentrerade till under pekskärmen och mittkonsolen. Det ska ge extra förvaringsutrymmen på andra platser i bilen.

Som standard får BYD Dolphin en rad aktiva säkerhetsfunktioner som kollisionsvarnare, autobroms, varningar för korsande trafik och filhållare. En 360-kamera ska säkerställa en god uppsikt runt fordonet tillsammans med dödavinkelvarnare.

Toppvarianten av BYD Dolphin får också V2L, och kan mata ström ur bilen med en effekt på 3,3 kWh för att driva externa enheter och fungera som en mobil powerbank.

Lansering i Sverige

Den svenska lanseringen är enligt tidigare uppgifter också planerad till sommaren. Vilka utrustningsnivåer som kommer till Sverige är inte officiellt, inte heller det svenska priset.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.