Polestar betonar vikten av elbilar: ”Fokusera inte på teknik som innebär bensin”

Det finns ingen plats för förbränningsbilar i stor skala efter 2030, enligt Polestars hållbarhetschef Fredrika Klarén. Det sa hon i samband med ett mediaframträdande i Sydney.

Polestar har som mål att bli helt klimatneutrala till 2040, och halvera utsläppen till 2030. Ett av Polestars viktigaste projekt är Polestar 0 som ska mynna ut i en klimatneutral bil till 2030.

Under framträdandet betonade Fredrika Klarén vikten av att minska utsläppen så fort som möjligt. Forskarna menar att det är direkt avgörande att halvera utsläppen till 2030 för att begränsa den globala uppvärmningen.

– Vem som helst, alla företag som hävdar att de kan fixa detta till 2040, 2050, det är inte intressant, eftersom vi har missat målet då, sa Fredrika Klarén.

På en fråga vad hon tycker om Toyotas strategi om att satsa på hybridtekniker vid sidan av satsningen på elbilar är hon bestämd:

– Det är inte möjligt. Vi kan inte fortsätta använda fossila bränslen, sa Fredrika Klarén och fortsatte: ”Enligt mig fyller du fortfarande bilen med bensin. Så fokusera inte på den tekniken alls. Om du fortsätter att fokusera [och] ha det i din affärsplans så kommer du inte att nå den nivån på det sätt du behöver göra när det gäller den här nya tekniken [elbilar]”.

– Alla företag behöver ha den strategin för att vi ska kunna bekämpa klimatförändringarna i tid. Så det är vårt problem här. Vi vet detta. Vi vet att det inte finns plats för icke-eldrivna fordon i stor skala efter 2030 i det scenariot, förklarar Fredrika Klarén.

Nya affärsplaner

Biltillverkarna har sina affärsplaner. De planerar med en övergångsperiod. Men Fredrika menar att den tidslinjen inte håller med den tidsramen forskarna ger. Företag behöver riva upp sina affärsplaner och skapa nya.

Hon betonar också vikten av att företag måste vara radikalt transparenta och tala om påverkan av sina produkter. Elbilen är det bästa alternativet just nu men utan öppenhet finns det risker för en ny ”dieselgate”.

I en kommentar på Twitter ställer sig VD Thomas Ingenlath tydligt bakom Fredrikas uttalande:

– Hållbarhetschef Frederika Klarén är lika frispråkig och kristallklar i vad som är vägen mot klimatneutralitet i våra interna diskussioner och målsättningar som hon är offentligt. Det är vad som krävs, skriver Thomas Ingenlath.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.