Polestar siktar på en verkligt klimatneutral elbil till 2030 – Polestar 0

Polestar 0 är namnet på biltillverkarens första elbil som ska vara den första verkligt klimatneutrala elbilen. Istället för att klimatkompensera genom att plantera träd ska Polestar istället förändra hur bilar tillverkas.

Lösningen är ett brett samarbete hela vägen från leverantörer till återförsäljare. Målsättningen är att eliminera utsläppen helt och hållet istället för att kompensera för de utsläpp som görs. Idag lämnar Polestar 2 fabriken med att koldioxidavtryck.

– Vi är elektriska, så vi behöver inte oroa oss för att förbränningsmotorer producerar giftiga utsläpp men det betyder inte att vårt jobb är gjort. Vi kommer nu att arbeta för att eliminera alla utsläpp från produktionen. Vi biltillverkare befinner oss mitt i en historisk och spännande tid, en möjlighet att ta tillfället i akt att bli bättre och våga bygga vidare på drömmen om klimatneutrala, cirkulära och vackra bilar, säger Polestars hållbarhetschef Fredrika Klarén via ett pressutskick.

Visionen paketeras i ett projekt som fått namnet Projekt Polestar 0 som följer företagets vison ”design towards zero”. Målsättningen är införlivad i hela Polestars verksamhet, och är dessutom integrerade i företagets bonussystem för de anställda.

– Genom att utmana oss själva och sätta upp målet att skapa en helt klimatneutral bil tvingar vi oss att nå längre än vad som är möjligt idag. Vi måste ifrågasätta allt, förnya och se till att nyttja exponentiell teknologi när vi designar mot noll, säger Thomas Ingenlath, VD för Polestar.

– Konsumenter är en stor drivkraft för övergången till en hållbar ekonomi. De måste få rätt verktyg för att fatta välgrundade och etiska beslut. Vår hållbarhetsdeklaration ger konsumenten möjlighet till just detta. Idag lämnar Polestar 2 fabriken med ett koldioxidavtryck. År 2030 vill vi presentera en bil som inte gör det, fortsätter Thomas.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.