Fokus på elbilar på Goodwood Festival of Speed i England

Just nu pågår den årliga bilfestivalen Goodwood Festival of Speed i England. I fokus står bland annat racingloppet ”Hill Climb” där biltillverkare av olika ambitionsnivå sätter sin skapelser på prov på en 1890 meter lång bana med en sluttning på 4,9 grader.

Men det är inte bara loppet som står i fokus på festivalen som besöks av 100 000 besökare årligen. Ett allt större inslag under festivalen är dessutom elbilar. På utställningsområdet Electric Avenue står flera nya och kommande elbilar utställda. I ett videoinslag producerat av festivalen kan vi få följa med och se vilka modeller som finns på plats.

Här finns bland annat Rivian R1T, Toyota bZ4x och Renault 5. Inslaget från Electric Avenue kan du se nedan:

Tillbaka till Hill Climb

Men det där loppet är också spännande! Vi kommer också att få se flera elbilar ge sig an Hill Climb. Bland annat är planen att Polestar 5, Kia EV6 GT, Lucid Air och Rimac Nevera ska ut på banan under dagen. Något som vi säkert kommer att få se klipp på framöver så fort loppen är genomförda.

Men det finns också flera elbilar som redan har hunnit komma ut på banan. En av dessa är festivalens mer uppseendeväckande skapelser: den Batmobile-inspirerade McMurtry Speirling. Konceptet är en eldriven hyperbil med plats för en person som hade premiär under förra årets upplaga av festivalen. Nu är konceptet tillbaka för att försöka sätta rekord på banan. Och snabb är den, något som vi kan se från helgens lopp i videon nedanför. (Uppdatering; sedan denna artikeln skrevs har bilen kört en gång till, då gick det ännu snabbare – läs mer om det här)

Ett annat koncept, i ett helt annat utförande är långfärdsprototypen Mercedes EQXX som ska klara 1000 kilometer på en laddning. Vid denna uppvisningen är det dock ingen fokus på effektivitet. Idag pressar Mercedes elbilen EQXX så hårt det bara går.

Rekordet på Hill Climb innehas förresten av en elbil. Det är racingbilen Volkswagen I.D. R som 2019 klarade etappen på 39,9 sekunder.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.