Nya planen: Första folk-elbilen från polska Izera kommer 2025

I höstas kom nyheten om att det nystartade polska elbilsmärket Izera hade tecknat avtal med Geely. Izera skulle på så vis snabbt kunna lansera sin första elbil baserad på Geelys SEA-plattform.

Izera presenterade dock sina första koncept långt tidigare än så. Redan 2020 och då var planen att produktionen av en eldriven SUV skulle starta 2024. Den skulle senare följas av en mindre elbil i ett kompaktare segment.

Nu står det klart att de första modellerna från Izera kommer först ett år senare än den ursprungliga tidsplanen. Anledningen är att det är viktigt att få alla avtal kring underleverantörer klara. Här har nämligen ägaren särskilda krav.

Bakom Izera står ElectroMobility Poland (EMP) som är ägt av polska staten. Målet med Izera har från start varit att etablera Polen som en modern biltillverkare och också stärka upp den lokala industrin som helhet. Därför är det särskilt viktigt att använda sig av lokala underleverantörer.

Izeras planerade SUV-modell.

EMP har nu som mål att starta tillverkningen av den första elbilsmodellen till slutet av 2025. Redan nu har man en produktionsplats klar i Jaworzno, i sydöstra Polen. Byggnationen av den anläggnignen ska starta i början av 2024.

Elbilarna ska ha en räckvidd på upp till 400 kilometer på en laddning. Målet med Izera är att skapa ett familjemärke som alla ska ha råd med. Man strävar inte efter att lansera ett lyxbilsmärke.

– Det viktigaste för vårt projekt har varit att skapa ett bilägande som är mer ekonomiskt attraktivt än förbränningsbilar i samma segment, sa Piotr Zaremba, ordförande för EMP i samband med den första premiären 2020.

I ett videoklipp på polska får vi en genomgång av de två prototyperna. (Det går att välja automatiskt översätta undertexter i videospelaren).

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.