Klar: Apteras elbil med tre hjul tar dig längre än andra elbilar

I helgen visade den amerikanska elbilstillverkaren Aptera upp sin färdiga produktionsmodell av sin första elbil. Aerodynamik och effektivitet står i fokus för denna unika skapelsen med tre hjul.

– Vi har löst ekvationen för ett effektivare sätt att resa genom att nyttja solens kraft, och vi är stolta över att presentera vår Launch Edition-modell för världen, säger Steve Fambro, medgrundare av Aptera.

Trots ett förhållandevis litet batteri ska Aptera klara 643 kilometer på en laddning. Den låga luftmotståndskoefficienten på 0,13 Cd är så klart den huvudsakliga bidragande faktorn till det.

Dessutom har Aptera solpaneler som ska fylla på med upp till 64 kilometer om dagen. Att Aptera delvis blir självförsörjande är kanske därför Aptera inte valt att utrusta elbilen med möjligheter till snabbladdning. AC-laddning ska däremot vara möjlig med upp till 6,6 kW.

Motorerna sitter i de tre hjulen. Toppfarten är 162 km/h och sprinten 0 till 96 km/h (0-60 mph) klarar den på 4 sekunder.

Aptera har plats för två personer och rejält med väskor i det rymliga bagaget. Bagaget kan också kompletteras med ett tält för campingäventyr.

Planen är att Aptera ska starta produktionen innan slutet på det här året. Det ligger dock helt och hållet i händerna på finanseringen. Aptera har plockat in 40 000 reservationer och kommer nu påbörja en finanseringsrundan för att få igång produktionen.

– När vi når våra insamlingsmål kommer vi att kunna tillhandahålla en mer exakt leveransplan. Vår Launch Edition är vår chans att visa världen något som aldrig har funnits förut, berättar medgrundaren Chris Anthony.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.