Nya Audi e-tron kan få 600 km i räckvidd och ska fortsätta vara kungen av snabbladdning

Audi e-tron blev Audis startskott för en storskalig satsning på elbilar. Efter den följde den mindre suven Audi Q4 e-tron och den sportigare och mer exklusiva prestandaelbilen Audi e-tron GT.

Nu tre år senare är det hög tid för Audi att uppdatera modellen. Nya Audi e-tron är runt hörnet och i samband med E-Cannonball i Hamburg i helgen skickade Audi ut nya e-tron på vägarna. Dock kraftigt kamouflerad och under stort hemlighetsmakeri.

Genom tyska Youtubern Robin TV som kikat närmare på nya Audi e-tron får vi en första tjuvtitt. Ändringarna är på ytan små. Rent visuellt finns det bland annat en tydlig distinkt skillnad i grillen och nya lysen.

Under ytan ska det dock gömma sig ännu större ändringar, enligt Rick. Han nämner både längre räckvidd och snabbare laddning. Även om uppgifterna inte är officiellt bekräftade av Audi.

– Jag frågade runt, läste alla nyheter och jag kan berätta med viss säkerhet, men det är naturligtvis inte ett officiellt tillkännagivande från Audi. Jag är ganska säker att det kommer finnas en variant med en räckvidd på mer än 600 kilometer. Det är förstås precis vad e-tronen behövde nu. Det kommer bland annat av bättre effektivitet, berättar Robin.

Fortsatt kungen av snabbladdning

Räckvidden på Audi e-tron kan idag tyckas ligga i underkant, upp till 400 kilometer i modellen med stora batteriet på 95 kWh. Däremot har den visat sig fullt kapabel vid långresor genom sin förmåga att ladda snabbt. Inte genom en hög högsta laddningshastighet utan genom sin förmåga att hålla en hög laddningskurva.

– Nu har Audi e-tron även en av de bästa laddningskurvorna på marknaden med 150 kW. I snitt håller den 148 kW till 80 procent, så det betyder att den är hjälten från start till slut. Därför är den till och med i genomsnitt en av de bäst laddade elbilarna på marknaden någonsin, trots det faktum att vissa andra biltillverkare drar på med med 230 kW. Även nya e-tron ska behålla denna exceptionella laddkurva, fast med högre laddkapacitet. Jag misstänker runt 170 till 180 kW. Vi får se men den kommer inte gå högre, säger Robin.

Lanseringen av nya Audi e-tron är planerad till november. De första leveranserna ska sedan starta under det första kvartalet av 2023.

Robins inslag (på tyska) kan du se nedan.

Detta är E-Cannonball

Till skillnad från originalet Cannonball är E-Cannonball inte ett olagligt höghastighetsrace ute på publika vägar. E-Cannonball genomförs i Tyskland, och även om hastigheten är fri på delar av landets motorvägar, så är effektivitet och kalkylerande körning vägen till prispallen.

72 eldrivna fordon deltog i årets upplaga. Allt från elbilar, elmotorcyklar och hemmabyggen. Målet är att snabbast ta sig runt på en 500 kilometer lång rutt genom Tyskland.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.