Brittiska laddoperatörer vill se sänkt moms på elbilsladdning – ska ge billigare laddning

Brittiska laddoperatörer vill att den publika elbilsladdningen ska få sänkt moms i landet. Det eftersom att elpriserna i Storbritannien på senare tid ökat och blivit väldigt oberäkneliga. Nyligen kände sig laddoperatören Osprey Charging tvingade att höja sina priser till £1/kWh (12kr/kWh).

Totalt har 27 operatörer skrivit under det öppna brevet. En sänkningen av momsen från 20 till fem procent skulle falla tillbaka direkt på slutkunden, står det att läsa i brevet.

Parallellt arbetar den brittiska regeringen redan med att utforma ett energistöd till företagare under perioden under oktober till mars. Hur det kommer att hjälpa laddoperatörerna är fortfarande oklart. Operatörerna menar att en snabbare lösningen istället är att sänka momsen.

Brevet fortsätter: ”Dessutom skulle det vara de elbilister som är beroende av det offentliga laddningsnätverket, inklusive de som inte kan ladda hemma, som skulle gynnas mest. Det skulle hjälpa till att få slut på den nuvarande orättvisan mellan de med en garageuppfart och de utan.”

Operatörerna menar också att en sänkning av momsen skulle gynna en fortsatt omställning till elbilar. Det skickar också signalen att regeringen är seriösa i sitt arbeta med att minska utsläppen från transportsektorn.

Tidigare i år slopade Storbritannien sin bonus på eldrivna personbilar. Motiveringen var att skiftet till elbilar nu fått tillräckligt med momentum. Istället riktade man stöden till utbyggnaden av laddinfrastruktur och till eldrivna skåpbilar och lastbilar för att elektrifiera de kommersiella transporterna.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.