Nu kommer Vinfast till Europa med två elbilar – ska öppna 50 butiker

Nu kommer vietnamesiska biltillverkaren Vinfast till Europa. Koncerngruppen, VinGroup, som har sina rötter i nudeltillverkning är idag ett av landets största konglomeratet inom teknik, fastigheter och detaljhandeln.

Sedan 2017 har man tillverkat bilar under namnet Vinfast, och i december levererade företaget de 100 första elbilarna i Vietnam. Även om historiken med elbilar är kort så är planerna ambitiösa. Vinfast ska innan slutet på detta året sluta tillverka bilar med förbränningsmotorer för att helt helt satsa på elbilar.

Vinfasts expansionsplaner är dessutom globala och de startar nu. Vinfast berättar att man i år ska öppna 50 butiker i tre europeiska länder. Det rör sig mer specifikt om 25 butiker i Tyskland, 20 i Frankrike och fem i Nederländerna.

Med etableringen tar man med sig två elbilsmodeller. Den ena modellen är suven Vinfast VF8 och den andra modellen är den ännu större sjusitsiga suven Vinfast VF9.

Vinfast VF8 erbjuds med fyrhjulsdrift och får sin kraft från en dubbla uppsättning motorer med en totaleffekt på 300 kW (408 hk). Det är en relativt kraftfull modell som klarar 0–100 km/h på 5,5 sekunder. Räckvidden är upp till 471 kilometer. Den större Vinfast VF9 är utrustad med samma motor som VF8 men erbjuder en räckvidd på upp till 594 kilometer genom ett större batteri.

E for Electric har tagit en närmare titt på båda modellerna:

Vinfast har valt att introducera modellerna med fokus på privatleasing. De går också att köpa kontant, men då tillkommer en avgift för batterihyra.

PrivatleasingPris + batterihyra
VF8€599/mån€43 350 + €120/mån
VF9€899/mån€59 150 + €150/mån

När expansionsplanerna fortsätter till fler länder i Europa är ännu inte kommunicerat. Men med tanke på Vinfasts snabba offensiv behöver det kanske inte dröja allt för längr innan den hittar in även på den svenska marknaden.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.