Nissan Leaf firar 10 år i Sverige – från udda fågel till bästsäljande elbil

Nissan Leaf firar i år 10 år i Sverige. Den lilla elbilen introducerades på den japanska och amerikanska marknaden 2010. Till Sverige kom Nissan Leaf i oktober 2011 då utrustad med ett batteri på 24 kWh som levererade en räckvidd på 160 kilometer.

Trots blygsam prestanda med dagens mått så imponerade Nissan Leaf för 10 år sedan. 2011 utsågs den till Årets Bil i Europa. Två år senare blev det Norges tredje mest sålda bil.

Under åren får Leaf flera förbättringar och optimeringar. 2016 kommer ett större batteri på 30 kWh med utökad räckvidd. Två år senare introduceras andra generationens Nissan Leaf och elbilen får ett mindre uppseendeväckande utseende. Nu smälter Leaf in mer som en ”normal bil”.

Med den andra generationen följer också ett nytt batteri på 40 kWh vilket ökar räckvidden till 270 kilometer. Året därpå, 2019, lanseras också ett batteri på 62 kWh vilket utökar räckvidden till 385 kilometer.

I samband med den globala 10-årsdagen 2020 når Nissan en ny milstolpe. Då kunde man också fira världens mest sålda elbil med över 500 000 sålda bilar.

Motorjournalist leker av sig på Trosta Park i samband med Leafs svenska 10 års-jubileum.

Även andra generationen av Nissan Leaf har fått nya uppdateringar med tiden. Bland de senaste nyheterna finns en digital kamerabackspegel och förbättrad dödavinkelvarnare som håller kvar bilen i körfältet för att undvika kollision. Dessutom kom praktiska nyheter som hajfensantenn, längdjusterbar ratt, nya USB-uttag och wifi-hotspot.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.