Nu är en av fem personbilar elbilar i Norge

Norge leder skiftet till elbilar och har gjort det under lång tid. Nu berättar norska elbilsföreningen att var femte personbil i landet är en elbil.

Speciellt snabbt har utvecklingen gått under de senaste åren, då över 80 procent av alla nya bilar varit en elbil. På knappt tre år har den totala andelen elbilar ökat från tio till 20 procent.

– Det är ett fascinerande äventyr som vi är en del av här i Norge. Snöbollen har rullat fortare och snabbare och fler och fler elbilsmodeller rullar ut på de norska vägarna, kommenterar Christina Bu, generalsekreterare i elbilsföreningen.

Nu ser föreningen fram emot nästa stora milstolpe, då andelen elbilar når 30 procent av alla personbilarna i landet. Förningen tror att det kan ta mindre än två år även om landets regering minskat på en del av de förmåner som gynnat elbilsomställningen fram tills idag.

Elbilarna har därför generellt blivit dyrare och det är också mindre lönsamt att skaffa en elbil som tjänstebil.

– Det är fullt förståeligt om fler väljer att köra sin dieselbil lite längre än planerat. Både på grund av prisökningar, höga räntor och införandet av skatter på elbilar. Jag hoppas och tror ändå att de flesta förstår att det är en elbil som gäller när man väl vill byta bil, avslutar Christina Bu.

Fyra procent i Sverige

I Sverige har vi idag nästan fem miljoner personbilar på våra vägar. Av dessa är 200 000 elbilar. Det innebär att ungefär fyra procent av alla våra personbilar i Sverige är elbilar.

Hittills i år runt 30 procent av alla nyregistrerade bilar i Sverige en elbil. I november nådde vi rekordsiffran 41 procent. Det kan bli möjligt att vi slår det rekordet redan nu i december – hittills i december har 44 procent av alla nya bilar varit en elbil.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.