Länder med vänstertrafik kan bli utan Tesla Model S och Model X

För två år sedan aviserade Tesla en större uppdatering av sina premiummodeller Model S och Model X. I samband med det pausades leveranserna under en kort period medan Tesla ställde om produktionen.

De första leveranserna startade sedan i Nordamerika sommaren 2021 och de andra globala marknaderna däribland Sverige i slutet av 2022. Men vissa marknaderna stod utanför. Bland annat länder som Storbritannien och Australien som har vänstertrafik.

Dessa länderna fick vänta på att Tesla skulle börja producera högerstyrda varianter av Tesla Model S och Model X. Något som nu Tesla meddelar att man för tillfället inte kommer att göra.

I Storbritannien får nu kunder istället erbjudande som att köpa en ”lokalt felstyrd” vänsterstyrd Tesla Model S eller Model X:

– Model S och Model X tillgänglig för leverans i Storbritannien som vänsterstyrd, skriver Tesla kort på sin brittiska sida.

Samtidigt har kunder som förbokat en Tesla Model S eller Model X i Australien som också har vänstertrafik fått beskedet att man inte kommer leverera modellerna överhuvudtaget för tillfället.

– På grund av de senaste ändringarna i fordonsprogrammet kommer Model S inte att vara tillgänglig som högerstyrd. Tyvärr betyder detta att din beställning inte kan uppfyllas och kommer att annulleras, skriver Tesla till sina australiensiska kunder rapporterar The Driven.

Bakgrund till att Tesla inte kommer leverera Tesla Model S och Model X som högerstyrda bilar handlar om att det är för komplext:

– Genom att erbjuda de två modellerna enbart som vänsterstyrda under en överskådlig framtid blir det möjligt att effektivisera produktionen och förbättra kvalitetén, rapporterar AutoCar.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.