Klart att Kalifornien förbjuder nya bensinbilar från 2035 – fler stater väntas följa

Inför helgen röstade Kalifornien igenom att försäljningen av nya bilar med bensin- och dieselmotorer ska förbjudas från 2035. Det rapporterar CNN som beskriver det som en historik händelse.

Förbjudet kommer också med en rad mindre milstolpar. Från 2026 måste 35 procent av alla nya bilar vara helt utsläppsfria. 2028 ska nära hälften, 51 procent vara det. och till 2030 ska 68% av alla nya bilar vara utsläppsfria. Och 100 procent till 2035.

Förväntningen är att fler stater kommer att följa Kaliforniens exempel. Tidigare har 15 stater följt efter Kalifornien tidigare skärpningar kring tillåtna utsläppsnivåer från bilar.

Alex Stack som är talesperson för Kaliforniens guvernör sa att ”majoriten av staterna lär följa efter Kaliforniens exempel”.

Daniel Sperling från California Air Resources Board säger att biltillverkarna har varit förvånansvärt okritiska till förslaget. Han menar att de amerikanska tillverkan ser vad som händer i andra delar av världen.

– Bilföretagen ser vad som händer i Kina, i Europa. Många av dem har redan gjort tillkännagivanden om hur de konverterar helt och hållet till elbilar, sa Sperling.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.