Kias elbilar kommer bli ännu effektivare med nytt värmepumpsystem

Elbilarna Kia e-Soul och Kia e-Niro placerar sig bland de mer effektiva elbilarna på marknaden. I förhållande till batteristorlek är räckvidden lång, så även på den kalla vintern.

Under vintern tar en Kia idag vara på spillvärmen från motorer, växelriktare och högspänningsladdare. Detta blir en del i elbilens värmepumpsystem. Nu berättar biltillverkaren att man arbetat vidare med att skapa ännu bättre energieffektivtet.

Kias nya värmesystem kommer även ta vara på värmen från även andra komponenter. Detta innebär också att man nu kommer kunna ta vara på värmen från batteripaketet och lågspänningsladdaren.

– Enligt principen ju fler källor desto mer spillvärme kan därför Kia e-Niro och Kia e-Soul på ett effektivt sätt hålla ett mer enhetligt temperaturintervall jämfört med många andra elbilar där också räckvidden sjunker i snabbare takt, skriver Kia i ett pressmeddelande.

När det nya värmesystemet når marknaden förtäljer dock inte pressmeddelandet.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.