Fyra nya elbilar på gång från Volkswagen

Volkswagens portfölj av elbilar växer långsamt till sig. Idag finns den mindre Volkswagen ID.3, suvarna Volkswagen ID.4/ID.5 och den större sedanen Volkswagen ID.7 som dessutom snart kommer som kombi.

Ännu fler elbilar är på gång, och i en intervju med Business Insider nämner Volkswagens-chefen Thomas Schäfer minst fyra nya modeller. Det rör sig om allt från klassiska varumärken som lever vidare, till både stora och små elbilar.

Kanske inte så överraskande är att Volkswagen Golf en dag ska bli en elbil. Planerna är så långt gångna att en efterträdare med förbränningsmotor till dagens generation är helt utesluten ur den framtida planeringen. Att skrota namnet Golf vore ”helt knäppt”, säger Thomas. När Golf dessutom kommer som elbil kommer den att säljas sida vid sida med ID.3.

Från 20 000 euro

Ännu längre ner i storleksordningen finns en helt ny instegsmodell från Volkswagen som ska kosta under 20 000 euro. Den går under arbetsnamnet ”Amsterdam” berättar Thomas för tidningen. Att nå lönsamhet i det här segmentet är ”höjdpunkten av elbilskonstruktion” och kommer vara helt avhängt på att få batterikostnaderna rätt.

Att nå under 20 000 euro tror Thomas dessutom kommer att bli en utmaning för de kinesiska biltillverkarna när de försöker sälja billigare elbilar i Europa:

– Det finns många självutnämnda världsmästare, låt oss se hur de levererar, säger Thomas.

ID.2 och ID.9

Foto: Peter Esse.

En av höjdpunkterna framåt som Thomas också lyfter fram är Volkswagen ID.2. Med denna modell som ska kosta från 25 000 euro ”ska Volkswagen bli en Volkswagen igen” och löftet är en ”riktigt bra interiör”. Den har Volkswagen redan visast upp och det bådar gott. Lanseringen är planerad till 2026.

På andra änden av skalan kommer en stor överraskning. Thomas började tala om en Volkswagen ID.9, en modell som Volkswagen aldrig tidigare nämnt. Detta kommer att bli som en stor efterträdare till Volkswagen Touareg. Volkswagen ID.9 kommer att bygga på Volkswagens nästa elbilsplattform SSP, och kan komma i slutet av detta årtiondet.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.