En miljon Tesla-bilar levererade i Europa

Pressbild: Tesla.

Tesla meddelar idag att man precis har levererat sin miljonte elbil i Europa. Det var en Tesla Model Y RWD i färgen Quicksilver tillverkad i Berlin. Höjdpunkten beskriver Tesla som en stor milstolpe för företaget och ett stort bidrag till Europas övergång till hållbar energi.

Tesla konkretiserar det i ett exempel: Baserat på det genomsnittliga livstidsutsläppet kommer de Tesla-bilar som körs idag att spara omkring 50 miljoner ton koldioxid. För varje bil innebär det en besparing motsvarande utsläppet från 50 tur-och returflygningar mellan Barcelona och Los Angeles för en enskild person.

Pressat priserna

Från 2018 när Tesla enbart levererade Model S och Model X och fram till 2023 har Tesla med Model Y och Model 3s hjälp inkluderat kunnat halvera det genomsnittliga försäljningspriset i Europa med över 50 procent.

– Från ett fåtal Roadster-leveranser under 2009 till hundratals levererade bilar varje dag under 2023 är Teslas exponentiella tillväxt resultatet av företagets starka fokus på att göra bilarna tillgängliga för fler kunder genom överkomliga priser och tillgång till laddning, skriver Tesla.

Kostnadsminskningarna har Tesla, enligt dem själva, kunnat uppnå genom stordriftsfördelar i kombination med ”nyskapande ingenjörskonst och innovativ tillverkningsteknik”.

Även i Sverige har Tesla nått en ny jämn milstolpe. I dagarna noterades det att det finns 50 000 registrerade Tesla-bilar för trafik i Sverige, enligt Transportstyrelsens registreringsstatistik.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.