Elbilen Smart #3 kommer till Europa 2024

Smart lanserar 2024 en ny modell på den europeiska marknaden. Det blir en större SUV i coupéstil med namnet Smart #3. Premiären kommer att äga rum på bilmässan i Shanghai i mitten på nästa månad.

Biltillverkaren Smart är nu numera delägt av Mercedes och Geely i lika delar. Smart #3 blir märkets andra gemensamma modell sedan delägarskapet. Förra året lanserade Smart elbilen #1 som kommer till Sverige i höst.

Smarts Europechef Dirk Adelmann berättar för Automotive News Europe att #3 kommer bli ”större, rymligare och sportigare”.

Även om modellen har premiär först om tre veckor så finns det en hel del kända uppgifter om elbilen men också bilder. Det eftersom Kinas ministerium för industri och informationsteknologi redan typgodkänt modellen.

Smart #3 mäter 4400 mm i längd, 1800 mm i bredd och 1600 mm på höjden med en hjulbas på 2785 mm. Informationsbladet nämner två motoralternativ. En instegsmodell med 268 hästkrafter och bakhjulsdrift. Den andra är en sportigare Brabus-version med hela 422 hästkrafter genom en dubbla uppsättning motorer. Den kommer klara 0 till 100 km/h på 3,9 sekunder.

Smart #3 kommer att bygga på Geelys SEA-plattform som bland annat används av Volvo, Lynk & Co och en del andra Geely-bolag.

Dirk Adelmann avslöjar också att Smart reserverar modellnamnet #2 till en framtida kompaktare elbil som möjligtvis kan ersätta Smarts ForTwo-modeller.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.