Volvo, Ford, Vattenfall med flera kräver att EU:s förbud mot nya fossilbilar blir kvar

Efter beslutet att förbjuda försäljningen av nya bensin- och dieselbilar i EU från 2035 har några medlemsländer vacklat i frågan. Bland annat Tyskland som tagit på sig rollen att förespråka e-bränslen.

Nu ställer sig 47 storföretag kritiska till att dra tillbaka beslutet. Bland företagen finns Volvo Cars, Ford, Ikea och Vattenfall som kräver att EU-kommissionen ska stå fast vid sitt beslut.

– Varje försening av förbudet skulle ha en förödande inverkan på luftkvaliteten och miljön i hela unionen, och skulle ifrågasätta EU:s förmåga att uppfylla sina klimatåtaganden, skriver gruppen i ett brev.

Ett definitivt förbud skulle göra det enklare för företag att driva på skiftet, förverkliga sina planer på att minska utsläppen och öka sina investeringar i elbilar.

– Det är inte nu vi ska att backa och försvåra för vetenskapsbaserade klimatmål i vår bransch. Det är inte dags att sätta inrikespolitiska intressen före hälsan och välfärden på vår planet och hos EU-medborgarna, och för kommande generationerna. Nu är det dags för en stark, beslutsam och progressiv politik och ledarskap, kommenterar Jim Rowan, VD för Volvo Cars.

Även Martin Sander, chef för Fords elektriska division Model e Europe kommenterar:

– Ford är redo att gå all-in elektriskt. Den pågående debatten skapar bara osäkerhet bland konsumenterna och distraherar från våra gemensamma ansträngningar att tackla klimatkrisen.

Vattenfall har varit en stark drivkraft bakom förbudet och lyfter fram att man arbetar för att säkra laddinfrastrukturen i Europa. Något som blir en viktig pusselbit i utfasningen av fossila bränslen:

– Vi investerar aktivt i laddinfrastruktur i Europa. Ett bevis på vår starka tro på en fossilfri framtid baserad på eldrivna transporter. Ett snabbt antagande av förordningen om koldioxidutsläppsnormer för bilar och skåpbilar krävs, säger Fabian Hagmann, vice-VD för Vattenfall E-mobility.

Läs hela brevet här (pdf).

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.