Efter 5,5 år på Tesla-verkstaden – mannen får rätt och pengarna tillbaka

I våras uppdagade sig en märklig historia om en Tesla-ägare i Norge. Efter en konflikt med Tesla vägrade mannen hämta ut sin Tesla Model S från Teslas verkstad. Den stod sedan där i 5,5 år. Mannen ville häva köpet och få pengarna tillbaka och dessutom få ersättning för sina utlägg och räntekostnader. Tesla erbjöd sig att köpa tillbaka själva bilen, om han lovade att inte köpa en ny Tesla på fem år. Det accepterade inte mannen.

Konflikten eskalerade så långt så att den gick till tingsrätten. Oslo tingsrätt har nu dömt Tesla Norge att ta tillbaka en Teslan och återbetala hela köpeskillingen på 1,1 miljoner norska kronor. Dessutom måste Tesla betala kundens rättegångskostnader på 239 000 norska kronor och sex års dröjsmålsränta till kunden motsvarande 600 000 norska kronor.

– Jag kan bekräfta att Tesla inte har överklagat, och ärendet är avslutat, säger kundens advokat André Marthinussen Larsen till tidningen Motor.no.

Så uppstod konflikten

Äldre Tesla med fejkgrill.

Mannen i 40-årsåldern ska vara en välkänd person inom Tesla-communityn. Han jobbar själv i bilbranschen och har i många år alltid haft en fäbless för den snabbaste och senaste Teslan. Något som låg till grund för konflikten.

Konflikten började när mannen köpte en Tesla Model S för 1,1 miljoner norska kronor 2015. När väl bilen levererades i november 2016 ansåg mannen inte att han fått det uppgraderade batteriet han blivit lovat. Han ansåg att hans Model S ”var föråldrad redan vid leverans”. Den nyare versionen hade längre räckvidd, och någon tiondels snabbare acceleration.

Teslan hade dessutom några defekter, vilket ledde till ett verkstadsbesök i juni 2017. Mannen blev då erbjuden en uppgradering för 100 000 kronor, som sedan visade sig inte vara tekniskt genomförbar. Det var då mannen ville häva köpet, samt ville ha ersättning för den lackförsegling han gjort, advokatkostnader samt försäkrings- och lånekostnader.

Mannen hade dessutom på förhand blivit lovad att hans Tesla Model S P90D skulle gå att uppgradera och få samma egenskaper som den nya modellen, direkt av Elon Musk via Twitter (X). Men Tesla lyckades alltså inte genomföra den uppgraderingen, enligt tingsrätten.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.