Tesla får 1,77 miljarder från EU till 7198 nya Superchargers

Tesla Supercharger V4 i Harderwijk, Nederländerna.

För att påskynda utbyggnaden av laddinfrastruktur i Europa finns det EU-stöd att plocka hem. Inte helt olikt Klimatklivet som Naturvårdsverket har fått i uppdrag att dela ut i Sverige. På EU-nivå rör det sig dock om större belopp och betydligt större satsningar.

Nyligen beviljade EU ett stöd på totalt 4,2 miljarder kronor till 26 stycken nya infrastrukturprojekt inom Unionen. En av de största mottagarna är Tesla, som totalt plockar hem motsvarande 1,77 miljarder kronor till två projekt, som inkluderar totalt 7 198 stycken snabbladdare.

Det ena projektet ansvarar Tesla i Polen för som beviljats 178 miljoner kronor till 74 laddstationer i sex länder utmed större vägar och knutpunkter. Stödet kommer att gå till satsningar i Grekland, Kroatien, Polen, Slovenien, Tjeckien och Ungern.

Det enskilt största stödet går till Tesla i Italien. De har beviljats motsvarande 1,59 miljarder kronor. Här ingår 613 stationer i 16 länder, också utmed större vägar och knutpunkter. Dessa länderna är Belgien, Bulgarien, Finland, Frankrike, Irland, Italien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Nederländerna, Österrike, Rumänien, Slovakien, Spanien, Sverige och Tyskland.

Stödet ska Tesla använda till ”utbyggnad av nya laddningsstationer och uppgradering av befintliga föråldrade laddningsstationer som inte uppfyller kraven när det gäller laddningskapacitet och öppen tillgänglighet”.

Det framkommer också i listan över beviljade stöd att laddarna ska ha en effekt på 250 kW. Samtliga nya, och upprustade stationer kommer att vara öppna för elbilar av alla märken som följer CCS-standarden.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.