Första titten: Mercedes uppdaterar elbilarna Mercedes EQA och EQB

Mercedes uppdaterar nu sina minsta elsuvar Mercedes EQA och EQB inför det nya modellåret. Med uppdateringen kommer längre räckvidd, Plug & Charge och ett uppdaterat infotainmentsystem. Dessutom får EQB dragkrok som tillval.

Exteriört får de två modellerna en nydesignad front i form av en svart panelyta med Mercedes stjärnmönster. Det gör att EQA och EQB nu också visuellt matchar sina större modellsyskon i EQ-serien.

En ljuslist knyter samman strålkastarnas varselljus medan en ny stötfångare ska ge bilarna ett visuellt bredare intryck. Även bakljuset har fått en ny design.

Mercedes EQA.

Mercedes har också bättrat på räckvidden hos Mercedes EQA. Den levererar nu upp till 560 kilometer i räckvidd, jämfört med tidigare 530 kilometer. Den längre räckvidden har blivit möjlig genom aerodynamiska förbättringar och bättre däck med mindre rullmotstånd.

Mercedes EQB.

Nytt är också att Mercedes EQB får dragkrok som ett tillval. Dragvikten är antingen 1400 kg hos den framhjulsdrivna EQB och 1700 kg på den fyrhjulsdrivna varianten.

Nya interiören i EQB.

Nyheterna i interiören inkluderar en ny ratt med touchkontrollpaneler samt nya interiörval som brunt kalkträ med ett bakgrundsbelyst Mercedes-mönster. Standard blir också den 10,25 tum stora centrumskärmen. Instrumenteringen kan ställas mellan tre olika stilar och panelbelysningens färger kan ställas i 10 olika ”färgvärldar”.

Modellerna får också en förbättrad version av infotainmentsystem MBUX. Det inkluderar en förbättrad röstassistans och bättre presentation av laddningsmöjligheter. Mjukvaran kan också uppdateras trådlöst over-the-air och öppnar upp för möjligheten att beställa digitala extrafunktioner. För en omslutande musikalisk upplevelse introducerar Mercedes också Dolby Atmos.

Stjärnmönstret återkommer.

Båda modellerna får också stöd för Plug & Charge, vilket gör det enklare att ladda vid snabbladdare med stöd för tekniken.

Förbättrad sensorteknik med en ny flerfunktionskamera och backkamera ska dessutom förbättra förastssistanssystemen. Exempelvis så ska tillvalet Active Lane Keeping Assist nu ha blivit betydligt bättre, uppger Mercedes.

De uppdaterade versionerna av EQA och EQB kan beställas från och med hösten 2023 och kommer att nå de svenska återförsäljarna i början av 2024.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.