Lyssna till nya sportiga elbilen Audi e-tron GT: ”Inget rymdskepp från en Sci-Fi-film”

I slutet på året startar tillverkningen av sportiga elbilen Audi e-tron GT i tyska Neckarsulm, strax norr om Stuttgard. Redan nu får vi en tjuvlyssning i form av elbilens artificiella framfarts-ljud.

Det artificiella ljudet, som alla elbilar vid färd under 20km/h måste spela upp, är för e-tron GT ett kraftfullt mullrade ljud av digital karaktär. Audi kallar ljudet för e-sound. Inspirationen kommer från ljudet av ett plaströr monterat på en fläkt.

– Jag monterade en fläkt på ena änden av röret och och lyssnade från den andra. Det var ett väldigt specifikt ljud, som ett djupt morrande. Då visste jag att vi hade grunden till ljudet, säger Rudolf Halbmeir, Audis ljuddesigner

Audi e-tron GT kommer man själv kunna styra över ljudet till en viss del. Som standard ingår alltid ett grundläggande ljud inom den lagstadgade ljudnivån som gradvis avtar upp till 60 km/h. Genom ett tillvalspaket kan man få en mer expressiv ljudupplevelse. Två styrenheter och förstärkare, som sitter placerade i bagageutrymmet, alstrar både ljuden utanför och i bilen.

Du kan lyssna på ljuden i videospelaren nedan:

https://www.youtube.com/watch?v=0iyklPOHgQw

– Vi undvek medvetet att imitera en förbränningsmotor eller rymdskepp från en science fiction-film, säger Rudolf Halbmeir. ”Istället utvecklade vi ett sportigt, expansivt och sofistikerat ljud som också uppfattas som tydligt och distinkt. Det kombinerar välkända ljudmönster med nya, futuristiska element”.

Premiären av Audi e-tron sker i början på 2021. Audi har ännu inte delat med sig av några detaljer prestandan för Audi e-tron GT. I konceptstadiet vet vi dock att GT gör 0-100 km/h på 3,5 sekunder, och upp till 200km/h på 12 sekunder. Den har en topphastighet på 240 km/h och en räckvidd på omkring 400 km. Precis som koncernsyskonet Porsche Taycan har GT ett 800-voltssystem som ska ge snabbare laddning.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.