Elbil, fossilbil eller hybrid? Forskarnas nya räknemodell förenklar bilköpet

Det är kanske inte alltid helt lätt att räkna på alla kostnaderna vid ett bilköp. Att dessutom jämför en elbil, med en bensinbil eller hybrid kan vara ännu svårare. Nu har forskare vid Högskolan i Gävle har tagit fram en beräkningsmodell för att göra valet enklare.

Räknesnurran finns att hämta hem som en Excel-fil hos Högskolan i Gävle. Mer om projektet finns att läsa här, och där kan du också ladda hem Excel-filen.

En elbil är oftare dyrare i inköp än en fossildriven bil. Däremot glömmer många att räkna in driftkostnaderna, menar forskarna. På sikt blir ofta elbilen det billigare alternativet för de flesta. I räknesnurran kan man själv knappa in alla värden för att sedan får en jämförelse med sin egen verklighet.

– Många missar att driftskostnaderna är en stor del av att äga en bil. På sex år kan driftskostnaderna uppgå till 40 procent av totalkostnaden för en bensin- eller dieselbil. För framför allt elbilar finns ett motstånd vid köp eftersom priset är så högt. Men driftskostnaderna är så mycket lägre jämfört med bensin eller diesel över tid, så det kan ändå löna sig ekonomiskt att välja en elbil, säger Peder Zandén Kjellén, forskare inom hållbara transporter på Högskolan i Gävle.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.