Lika som bär: Volkswagen e-Up, Seat Mii och Skoda Citigoe iV

De tre små elbilarna Volkswagen e-Up, Seat Mii och Skoda Citigoe iV är i stort sett identiska. De är lika stora så när på som någon centimeter. Interiört erbjuder de exakt samma rymd och lagringskapacitet.

Motorn är identisk i de tre bilarna och tillverkas av Volkswagen. Den levererar 61 kW eller omkring 82 hästkrafter. Det indentiska batteriet på 36,8 kWh levererar en räckvidd på 260 km. Snabbladda elbilarna kan du göra i upp till hastigheter om 40 kW.

Så vad är skillnaden? Det enkla svaret är priset, utrustningsnivån, varumärket och visuella utsmyckningar.

Rent visuellt fokuserar Volkswagen e-Up på en mer premiumkänsla i sina materialval. Seat tar en sportigare approach medan Skoda hamnar någonstans däremellan som en funktionell bil. Det som är standard hos den ena är ofta tillval hos den andra, och vice versa.

När vi någonstans försöker dra en slutsats så landar vi i att det egentligen handlar om eget tycke och smak. Vilket varumärke man föredrar, eller vilken av bilarna man tycker är snyggast?

VAG-koncernen har dock snikit in en sista liten luring för att positionera de tre bilarna. Trots samma tekniska prestanda, vikt och luftmotstånd skiljer sig accelerationerna åt i de tre bilarna. VW e-Up kör 0-100km/h på 11,9 sekunder, Seat Mii Electric på 12,3 sekunder och Skoda Citigoe iV på 12,5 sekunder.

Långsiktigt kan vi anta att det är Volkswagen som kommer stå sig bäst på andrahandsmarknaden, trots att Seat och Skoda i detta sammanhang i stort sett är samma bil.

BilmodellPrisPrivatleasing
Volkswagen e-Up!273 600:-2 895:-
Seat Mii Electric264 900:-2 795:-
Skoda Citigoe-iV268 400:-2 849:-
Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.