Samarbetet mellan Volkswagen och Xpeng ska ge två nya elbilar till 2026

I december köpte Volkswagen 4,99% av den kinesiska elbilstillverkaren Xpeng för 700 miljoner dollar. Det hela var en del av en överenskommelse kring ett partnerskap med fokus på att stärka de båda företagens position på den kinesiska marknaden.

Nu berättar Volkswagen mer om avtalet, och hur det ska bana vägen för ett utökat och djupare strategiskt samarbete i framtiden. Som en del av huvudavtalet har båda parter ingått ett gemensamt inköpsprogram för gemensamma fordons- och plattformsdelar. Ett initiativ som är tänkt att ge kostnadsfördelar och ytterligare ekonomisk konkurrenskraft.

Genom att samordna inköpsaktiviteter och användningen av gemensamma teknologier i design- och ingenjörsfasen kommer man dessutom att kunna korta ner utvecklingstiden med mer än 30 procent.

– På världens största och snabbast växande elbilsmarknad är hastigheten grundläggande när det gäller att ta sig in i lovande marknadssegment. För att ständigt utöka vår lokala portfölj utökar vi vår egen utvecklingskapacitet i Kina, säger Ralf Brandstätter, styrelseledamot för Volkswagen Kina.

– Genom partnerskapet med Xpeng accelererar vi inte bara utvecklingstider, utan ökar också effektiviteten och optimerar kostnadsstrukturer. Detta ökar den ekonomiska konkurrenskraften avsevärt i en mycket priskänslig marknadsmiljö, fortsätter Ralf Brandstätter.

Två nya modeller

Volkswagens partnerskap med Xpeng ska i första hand resultera i två nya elbilar specifikt utvecklade för den kinesiska marknaden. Först ut är en SUV, följt av en annan ej specificerad modell. Båda bilarna ska dock vara klara och rulla ute på vägarna till 2026 och utmana i ett segment av mellanstora elbilar.

– Det finns inget som liknar detta strategiska partnerskapet mellan Volkswagen och Xpeng. Båda företagens engagemang och det förtroende som byggts upp mellan våra FoU-team under de senaste åtta månaderna har gjort vårt projekts framgång möjlig, säger Xiaopeng He, VD för Xpeng.

– Genom att kombinera Volkswagens mycket välrenommerade fordonsutveckling och ingenjörskapacitet med Xpeng smarta elbilsteknologier kommer vi att leverera de bästa smarta elbilsprodukterna till kinesiska konsumenter, fortsätter Xiaopeng He.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.